Bergeijk en de sigaar

“Er heerscht momenteel een levendige drukte in de sigaren-industrie, vooral in het Zuiden des lands.”

Zo luidt op 31-08-1925 in het Nieuwsblad van het Noorden de openingszin van een artikel over de werkgelegenheid in deze branche. Terwijl het Noorden nog kampt met werkloosheid, kan de sigarenmakerij in het Zuiden het werk met de beschikbare lokale krachten niet aan. In de Kempen in o.a. Valkenswaard, Luijksgestel en Bergeijk, vinden sigarenmakers van boven de Moerdijk en uit België volop emplooi in deze tak van nijverheid.

Ooit telde ieder dorp in de Kempen één of meerdere sigarenfabrieken. De ontwikkeling van huisnijverheid naar fabrieksmatige produktie van sigaren en daarmee de veranderingen op sociaal-economisch gebied hebben hun sporen nagelaten. Zo ook in Bergeijk. Onder de titel ‘Oude Glorie van de Bergeijkse Sigaar en Spiritus’ wordt het verhaal verteld van de historie van de vele sigarenfabrieken in Bergeijk. Auteur Johan Biemans brengt op basis van uitgebreid archiefonderzoek en gesprekken met oud-sigarenmakers en familieleden van voormalige fabrikanten de sociaal-economische geschiedenis van Bergeijk van midden negentiende tot midden twintigste eeuw opnieuw tot leven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Teutenhuis aan de Dorpstraat in Luyksgestel (Bergeijk), situatie ca. 1965. Beeldcoll. RHCe 146137
images/hourglass.png

ZOEKEN...