Wapen Bergeijk

Wapen Bergeijk

25 maart 1958: “Gevierendeeld: I en IV van azuur, beladen met drie leliën van goud, omzoomd van zilver en keel; II gedeeld: a. geschuinbalkt van goud en azuur, van zes stukken, omzoomd van keel; b. van sabel, beladen met een leeuw van goud, getongd en genageld van keel; III gedeeld: a. geschuinbalkt van goud en azuur, van zes stukken, omzoomd van keel; b. van zilver beladen met een leeuw van keel, gekroond, getongd en genageld van goud. Over alles heen een schild van goud, beladen met een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel. Het wapenschild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen en ter linkerzijde vergezeld van een eikeboom en ter rechterzijde van het beeld van de Heilige Petrus, dragende in zijn rechterhand een sleutel, alles van goud.”

Geschiedenis van het wapen
Schepenen worden pas genoemd in de jaren 1417-1444. Bergeijk ressorteerde oorspronkelijk onder de hertogelijke schepenbank van Eersel. Op 14 december 1469 werd Bergeijk van de schepenbank van Eersel afgescheiden en kreeg toen een eigen schepenbank en schepenzegel. Hiervan is het gebruik bekend vanaf 1476, afdrukken vanaf 1488. In 1815 zond de burgemeester zijn enige zegelafdruk in, dat bij diploma van 16 juli 1817 als wapen bevestigd werd. Het was een nogal verminkte vorm van het Bourgondische wapen. Bij Koninklijk Besluit van 25 maart 1958 nr. 2 werd het wapen verleend en omschreven als bovenstaand. Het wapenensemble is op het diploma op een groene arabesk geplaatst.

Burgemeester en wethouders stelden aan de gemeenteraad voor het wapen van de voormalige gemeente Bergeyk voor de nieuwe gemeente vast te stellen, wat de gemeenteraad op 25 september 1997 deed.

Bronnen
Originele wapendiploma 1817: verloren. Foto wapen (1817) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Foto wapen (1958) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Atlantisnr. 10146.
Jan Melssen, ‘Het gemeentewapen van Bergeyk’, Kroniek van de Kempen 7 (1987) [Hapert, 1989] 82-83.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].
Martien van Asseldonk, De Meierij ontrafeld. Plaatselijk bestuur, dorpsgrenzen en bestuurlijke indeling in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, circa 1200-1832 [Tilburg, 2003] 258-259.
Jan Melssen, ‘Wapen en vlag voor de nieuwe gemeente Bergeijk’, Van Schild en Vaan VI (1999) 1-4.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Westerhoven
Gebied Luyksgestel
De Genneper Watermolen
images/hourglass.png

ZOEKEN...