Wapen Riethoven

Wapen Riethoven

26 september 1945: “Van lazuur beladen met het beeld van St. Willebrordus van goud.”

Geschiedenis van het wapen
Niet onmogelijk is dat Martinus Bouwens (1511-1583), om zijn geboorteplaats ook Rythovius genoemd, eerste bisschop van Ieper, de dorpssymbolen en -kleuren in zijn wapen opnam: in blauw drie rietstengels van zilver. De burgemeester schreef in 1815 aan de gouverneur der provincie dat zijn dorp voordien met die van Bergeijk, Westerhoven, Borkel en Schaft een schepenbank uitmaakte en dat zij gezamenlijk een wapen voerden [lees: zegelstempel gebruikten]. Daarom stelde hij voor de gemeentepatroon Sint-Willebrord in bisschoppelijk gewaad als wapen te mogen gaan voeren. Bij Koninklijk Besluit van 31 augustus 1818 nr. 74 werd aan de gemeente als wapen verleend: "Zijnde een schild van lazuur beladen met het beeld van St. Willebrordus van goud." De kleuren zijn de rijkskleuren. Het wapen vertoont het heiligenbeeld met de kromstaf in zijn linkerhand en een kerkgebouw in zijn rechterhand omhooghoudend. Op 26 september 1945 werd door de voorzitter van de Hoge Raad van Adel een nieuw diploma aan de gemeente verstrekt, het oude van 14 oktober 1818 was toen blijkbaar zoek, met de bovenstaande tekst. De tekening wijkt hier iets af van het origineel.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 23997 (1818, kopie 1945).
Foto wapen (1818) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Naam Westerhoven
De Genneper Watermolen
Deurne - Beau monde
images/hourglass.png

ZOEKEN...