Rudi van Houts: mountainbiker van het jaar 2008

Professioneel mountainbiker Rudi van Houts, geboren 16 januari 1984 te Luyksgestel, nam deel aan de Spelen in Beijing (2008) en Londen (2012).

Al in 2005 werd Rudi Europees kampioen bij 'de beloften' (wielers tot en met 23 jaar). Sinds 2007 kwam hij uit in de eliteklasse. Voordat hij ging moutainbiken deed Rudi tot 1999 aan BMX. BMX of fietscross is een extreme sport en een Olympisch onderdeel sinds de Spelen van Peking in 2008. BMX staat voor Bicycle Motocross (waarbij de X staat voor cross). Hierbij wordt over zanderige en heuvelige terreinen gereden.

Tijdens zijn eerste jaar in de elite werd Rudi op het Nederlands kampioenschap tweede achter Bart Brentjes. In de etappewedstrijd Tour VTT in Frankrijk werd hij eerste. Samen met een knappe prestatie op de wereldkampioenschappen 2007 (18e plaats) kwalificeerde hij zich hiermee voor voor de Olympische Spelen in Beijing.

In Beijing kwam hij echter meermalen ten val. Hij eindigde hierdoor als 34e, terwijl hij aanvankelijk op een 20e plaats stond. 

In 2008 ontving Rudi de MTB Award uit handen van de Club van 5 (een reflectiegroep die zich sterk maakt voor de mountainbikesport) en het Wieler Magazine.

In juli 2009 behaalde Rudi als slotrijder brons op het EK mountainbike in Zoetermeer bij de teamestafette. Om vervolgens in september op het WK te Canbarra (Australië) uit te komen op het onderdeel cross country. Hier eindigde hij als 30e.

Eind 2010 werd bij een dopingcontrole in het lichaam van Rudi een kleine hoeveelheid clenbuterol aangetroffen. Volgens Rudi zou dit veroorzaakt zijn door het eten van vervuild vlees. Hij werd aanvankelijk geschorst maar al snel weer vrijgesproken door de KNWU. "Ik heb een heel zware periode gekend, maar ik ben blij dat die nu achter de rug is. Ik mag weer koersen", verklaarde Rudi na zijn vrijspraak tegenover de NOS.

Rudi van Houts was vol goede moed voor de Olympische wedstrijd in Londen 2012. Toch liep het uit op een lichte teleurstelling. Hij had meer verwacht dan de uiteindelijke 17e plaats. Zelf verklaarde hij dat hij die dag niet 'de benen had om in de top 10 te rijden'.

Rudi komt uit bij de club Multivan Merida en volgt een middelbare beroepsopleiding bouwkunde.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wapen Westerhoven
Concurrentie voor wedNotten
Van Oostende naar Westende
De Genneper Watermolen
images/hourglass.png

ZOEKEN...